Lezen 61: Parrak, het witte rendier. AVI 6

Kort antwoord-oefening.

-Lees de tekst heel goed.
-Beantwoord daarna de vragen over dat sterfgeval
-Lees en beantwoord daarna weer nr. 2 en doe zo verder.
-Duid telkens de juiste zinnen aan.
-Of vul het voornaamste antwoordwoord in .

Parrak.

1. Heel hoog in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland leven de Lappen met hun rendieren. Elke Lappenfamilie heeft wel drieduizend rendieren.

2. De rendieren eten rendiermos, dat groeit waar de sneeuw juist gaat smelten. En de Lappen trekken in de zomer naar de bergen en in de winter naar de dalen, waar de dieren zelf het mos onder de sneeuw vandaan krabben. De Lappen drijven hun kudde voort op hun ski's en de honden helpen om de dieren bij elkaar te houden.

3. Soms drijven ze de hele kudde in een grote omheining, die ze vlug van takken en boomstammetjes gebouwd hebben. Ze zoeken de rendieren uit. Sommige worden afgericht om de sleden te trekken, andere moeten geslacht worden. De rendierkoeien worden gemolken.
WitRendier.GIF
4. De meeste rendieren zijn grijsbruin. Maar eens kreeg een rendierkoe een wit kalfje. Het werd Parrak genoemd. Zijn vader en moeder vonden het maar raar, zo'n wit kindje. Parrak wist niet dat hij anders was dan de andere. Maar hij voelde wel dat zij hem raar vonden en dus ging hij er vaak alleen op uit.

5. Op een dag kwam Parrak bij een meertje. In de waterspiegel zag hij een wit rendier. Zodra hij begreep dat dat zijn spiegelbeeld was, begreep hij ook waarom de andere rendieren hem zo raar vonden.